Friday, 11 October 2013

pengalaman patah tulang peha

Pengalaman patah tulang peha

Pada 25/9/2013 ,pas balik kerja... aku telah ter accident dengan sebuah kereta vios.. akibat kemalangan itu, peha aku patah.. patah tulang ni teramat ler sakit!! tunggu ambulan datang rasa lambat... perjalanan ke hospital terasa lama... dengan terhenjut-henjut ambulan tu, kaki aku lagi sakit...
Rasa sakit nak beranak pun tak seteruk macam sakit patah tulang ni..wuahhhh...

Tulang peha aku patah...
Tulang peha atau thighbone adalah tulang terpanjang dan terkuat dalam tubuh badan kita..
Tulang peha atau nama payahnya femur..




Jenis-jenis patah tulang peha ( types of femoral shaft fractures)


1) patah melintang (transverse fracture)
2) patah  melingkar (spiral fracture)
3) patah serong (oblique fracture)
4) patah remuk (comminuted fracture)
5) patah terbuka (open fracture)



Rawatan patah tulang

1- External fixation










 2- Intramedullary nailing

 




3- plates and screws




Aku punya rawatan ialah no.2.. Doctor yang buat macam tu.. kita bukan diberi pilihan pun..(mgkn doctor ada bagitaw kot kat laki aku) operation nak bubuh besi dalam tulang tu mengambil masa 2jam... masa operation kita akan diberi ubat bius. Jadi tak rasa sakit langsung pun. Celik mata, dah ada kat katil pn.. Ada orang kata selepas ubat bius hilang, kita akan rasa sakit, tapi aku tak rasa sakit langsung pun. Cuma rasa sakit masa nak duduk, nak berjalan, kalau gerak kaki pun sakit..Kalau duduk baring jer kat katil tu, tak ada rasa sakit pun...
rawatan no.2 ni nanti, besi tu nak kena bukak buang plak...huhu...tapi lambat lagi..doctor kata kalau cara no.2 ni, kita akan cepat baik..tempat jahit pun tak besar..doktor kata dalam 6minggu dah boleh jalan...(ada org pas MC 3bln, dah blh p kerja... aku kalau boleh nak MC sampai 6bln!)

 

6 comments:

  1. 65 minggu?? lama tu..awak pkai jenis rod eh..kos dia brapa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh salah taip plk...hehe..6mgu jer..
      saya p hosp private sbb ada insuran..
      semua total dkt 11K..

      Delete
    2. Assalam.maaf nk tanya.. dh buang ke besi tu.sy pn ada besi dlm tulang peha.dulu doc ckp kt fmly sy besi tu kekal.tak blh di buang.dh 10thn besi tu dok dlm tulang.

      Delete
  2. Obat Herba PATAH TULANG Dan NYERI SENDI.
    GAMAT EMAS mengandung lebih banyak kolagen sebagai bahan perekat tulang, glukosamin dan kondroitin sulfat yang berguna merangsang pertumbuhan tulang rawan, memperbaiki jaringan tulang rawan yang rusak dan gangguan persendian. Sangat efektif untuk mengobati patah tulang dan nyeri sendi. Harga Rp. 212.500,- (70 Kapsul). Jl. Hankam 62 Ragunan JakSel. Telp. 021 - 710 85 910 / 0856 910 910 09 (SMS OK). http://faneliaherbs1.wordpress.com ; faneliaherbs@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. Assalam ,aduh mesti sakit tulang patah kan ?Takpelah pengalaman kan ?Hehe ..
    Mungkin ada yang belum tahu Cara Mengatasi Tulang Patah Dengan Selamat ,ataupun anda boleh juga whatsapp saya (+60107096284 Aini) untuk mengetahui tentang cara yang selamat merawat masalah tulang patah anda .:)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum saya mash mengalami tulang peha patah 11/3/2013 ahad
    sampai sekarang tulang besi yg dipeha sy mash tak dikeluar kn sbb seram x dpt bjalan nty, boleh ke slpas 2thun nk cabut besi to? mintk padangan, 0123528259 terima kash ,

    ReplyDelete